T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / MALTEPE - Handan Hayrettin Yelkikanat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Hayırseverlerimiz

14-01-2021HANDAN VE HAYRETTİN YELKİKANAT

 

Hayrettin Yelkikanat, 1928 yılında Malatya'da doğdu. Orta ve lise tahsilini başarı ile tamamladı. Elektrik Mühendisi olmayı hedefliyordu ancak o yıllarda, maddi imkansızlıklar yüzünden üniversite okuyamadı.

Çeşitli işlerde çalışarak kazandığı para ile İstanbul'a geldi. Malatya Belediyesinden aldığı burs ile çok istediği İTÜ Elektrik Mühendisliğini bitirdi. 1951 yılında İTÜ'de "Milli Türk Talebe Birliği"ni kurarak iki yıl başkanlığını yaptı. Askerlik görevini tamamladıktan sonra Handan Hanım ile evlendi. Bu evlilikten iki oğlu oldu.

Hayrettin Yelkikanat; 1955 yılında, elektriğin Sarıkamış'a yeni geldiği yıllarda, pilli radyoları elektrikliye dönüştürüyordu. Yine bu yıllarda, büyük bir kiliseyi sinemaya dönüştürmüştü. Bu işlerden kazandığı paraları sermaye edinerek İstanbul'da kendisine bir iş yeri açtı. Değişik şehirlerin elektrik santrallerini kurarak önemli sanayi dallarına katkıda bulundu.

1964-1966 yılları arasında, İstanbul Elektrik Mühendisleri Odası başkanlık görevini yürüttü. 1968'de, Almanya'da, Goethe Enstitüsünde 6 ay içerisinde Almanca öğrendi. Almanya'da değişik sanayi dallarında üretim yaptı.

Çeşitli üretim kollarında ürettiği makineler ve kurduğu tesisler ile iş yaşamına devam etti.Polietilen folyolarla başlayan ambalaj malzemeleri, sünger, ayakkabı tabanı, bisiklet dinamoları, sanayi mıknatısları üretimi ile devam eden bir üretim zincirinin sahibi oldu. Ürettiği ilginç fikirler, kurduğu ilginç işlerden elde ettiği zenginliği iş yaşamını sürekli yenileyerek artırdı. 1976 yılında Vergi Rekortmeni olmanın kendi ifadesiyle mutluluğunu yaşadı.

Değerli şairlerden Arif Nihat ASYA'nın öğrencilerinden olma şansını yakaladı. Ondan edindiği şiir yazma tutkusuyla çok sayıda şiir yazdı.

Şu cümle Hayrettin Yelkikanat'ın enerjisinin özetidir:

"Bana parayla ilgisi olmayan enteresan konular getirin, sabahlara kadar uyumadan çalışırım. İşte o zaman dinlendiğimi hissederim."

Maltepede yaptırdığı Okulumuz Handan Hayrettin Yelkikanat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi hayırsever işadamının kalıcı eserlerindendir.

Hayırsever İşadamı Hayrettin Yelkikanat 2012 yılında 84 yaşında geçirmiş olduğu beyin kanaması sonucunda hayata gözlerini yumdu. Kendisine Allah'tan rahmet diliyoruz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.07.2013 - Güncelleme: 07.11.2023 08:53 - Görüntülenme: 11591
  Beğen | 45  kişi beğendi