T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / MALTEPE - Handan Hayrettin Yelkikanat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Elektrik- Elektronik Teknolojileri Alanı

1)     ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ ALANI


Elektrik sektörü, çağımız günlük yaşamının ve iş hayatının vazgeçilmez unsuru, uygarlık ve gelişmişlik göstergesi elektrik enerjisinin kullanılmaya ve ilk elektrik santrallerinde elektrik enerjisinin üretilmesiyle sektörel gelişimine başlamıştır. Üretilen bu enerjinin dağıtılarak fabrikalarda, konutlarda, şehirlerin aydınlatılmasında ve hareket enerjisi ihtiyacının karşılanması doğrultusunda kullanılmaya başlanmasıyla geniş bir sanayi alanı meydana gelmiştir. Yarı iletkenlerin keşfi ve yarı iletkenli malzemelerin tüm sanayi kollarında kullanılmasıyla birlikte elektronik sektörü doğmuştur. Bütün sanayi alanları için vazgeçilemez bir öneme sahip olan bu iki sektör sanayi ve teknoloji alanında ki gelişmelerin lokomotifi olmuştur. İlerleyen bilim ve teknoloji ile birlikte bu iki sektör büyük oranda birbirlerine yaklaşmış ve elektrik-elektronik teknolojisi olarak anıla gelmiştir.


Sektörün hızla gelişmesi alanında uzman, yetişmiş iş gücüne ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur. Çok geniş bir alana yayılan sektör, dalında uzmanlaşmış personele ihtiyaç duymakla birlikte bu personelin eğitimi de ayrı bir önem arz etmektedir. Bu nedenle sektör ilgili dalda istihdam ettiği personelini o dalda uzmanlaşacak şekilde yetiştirmeye ayrı bir önem vermektedir.


Ülkemizde elektrik-elektronik alanında kurumsallaşmış birçok sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Bu sanayi kuruluşlarında istihdam edilen iş gücü olmakla birlikte kendi kuruluşlarını işleten meslek elemanları da faaliyetlerini sürdürmektedir. Teknolojiye dayalı sanayinin hızla ilerlemesi elektrik-elektronik teknolojileri alanında dalında uzman meslek elemanına olan ihtiyacı daha da artırmaya başlamıştır. Bu sebeple elektrik-elektronik teknolojileri alanında yeterlik sahibi meslek elemanlarına duyulan ihtiyaç devam etmektedir.


Gelecekte elektrik-elektronik teknolojileri alanı; sanayinin kalbi, teknolojinin beyni olmaya devam edecektir. Özellikle yeni teknolojilerin kullanılmasıyla birlikte ilgili sektörde yeni dalların oluşması yüksek ihtimaldir. Genişlemeye hâlen devam etmekte olan bu sektör çalışma hayatının da en önemli unsuru olmaya kuşkusuz devam edecektir.

 

Okulumuzda yer Alan Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı Dalları;

 

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM

GÜVENLİK SİSTEMLERİ

 

Ayrıca okulumuz bünyesinde sektörel iş birlikleri ile kurulan ROBOT ARGE Merkezimizde bulunan ENDÜSTRİYEL ROBOT ile öğrencilerimiz üst düzey uygulamalar yaparak sektöre hazırlanmaktadır.

 

Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanından Mezun Olan Öğrencilerin Ek Puanları ile Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi TYT

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi TYT

Dijital Fabrika Teknolojileri TYT

Elektrik TYT

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı TYT

Elektrikli Cihaz Teknolojisi TYT

Elektronik Haberleşme Teknolojisi TYT

Elektronik Teknolojisi TYT

Enerji Tesisleri İşletmeciliği TYT

Grafik Tasarımı TYT

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi TYT

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü TYT

İş Sağlığı ve Güvenliği TYT

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi TYT

Mekatronik TYT

Mobil Teknolojileri TYT

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği TYT

Otomotiv Teknolojisi TYT

Radyo ve Televizyon Teknolojisi TYT

Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik TYT

Sahne Işık ve Ses Teknolojileri TYT
 

Uçak Teknolojisi

Okulumuzda 2 tür program uygulanmaktadır.
Anadolu Meslek Programı (AMP) yerel yerleştirme ile Anadolu Teknik Programı (ATP) merkezi yerleştirme ile öğrenci almaktadır.

Anadolu Meslek Programında (AMP)

Bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında genel bilgi dersleri yer almaktadır.

Anadolu meslek programına devam eden öğrenciler 12. sınıfta seçmeli meslek dersleri ile birlikte işletmelerde meslek eğitimine devam edecektir.  Anadolu meslek programı (AMP) öğrencilerinin 12. sınıfta 3 gün işletmede beceri eğitimi gördüğü bir uygulamadır.

Anadolu Teknik Programında (ATP)

Bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri 4 yıl boyunca ağırlıklı olarak verilmektedir. Anadolu teknik programı 12. sınıfında yer alan akademik destek kapsamındaki dersler; öğrencilerin hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda ilerlemelerine imkân sağlayan derslerdir. Anadolu teknik programına devam eden öğrenciler; 12. sınıfta akademik destek dersleri kapsamında yer alan ders tablolarından birini seçecektir. Anadolu teknik programlarında 12' nci sınıfta alan ayırımı yapılmaksızın akademik destek şubeleri oluşturulur. Bu öğrenciler, seçtikleri akademik destek paketine göre gruplara ayrılır.  Anadolu teknik program (ATP) öğrencilerinin mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini ve okulda olmayan tesis, araç-gereci tanımalarını sağlamak amacıyla 40 iş günü işletmelerde uygulama eğitimi gördüğü mesleki eğitimdir.

*12. sınıfta Anadolu teknik programında akademik destek dersleri, Anadolu meslek programında ise işletmelerde mesleki eğitim ve seçmeli meslek dersleri uygulanır.

Okulumuzda sportif ve sanatsal alanlarda okul takımları ve sosyal kulüpler aracılığıyla öğrencilerimiz pek çok faaliyet göstermektedir.

Okulumuz sektör iş birlikleri ile pek çok alanda projeler yürütmektedir.

M.T.O.K. Geçiş Hakkı

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır.

Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme yalnızca ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.

 M.T.O.K. uygulamasıyla bu okullara sadece ilgili mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun öğrencilerin yerleşebilmesidir. Bu sayede teknoloji fakülteleri kurularak başta mühendislik bölümleri olmak üzere meslek ve teknik lise mezunu öğrencilere daha birçok bölümün önü açılmıştır.

M.T.O.K. bölümlerine o alana giriş hakkı olan mesleki teknik eğitim öğrencileri dışında başka mesleki teknik eğitim öğrencileri ve normal lise eğitimi almış öğrenciler (Düz, Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler lisesi vb.) seçim yapamazlar, tercih yapıp M.T.O.K. bölümlerini kazansalar bile bu bölümlerde okuyamazlar.

Bu M.T.O.K. bölümlerini tercih edecek mesleki ve teknik eğitim almış öğrencilerin OBP (ortaöğretim başarı puanları) 0,12 ile çarpılır ve bunun dışında ek puan ya da ayrıcalık tanınmaz.

Bu fakültelere yerleşen öğrenciler eksik oldukları matematik ve fen dersleri için bir yıl intibak eğitimi alacaklardır.  Bu fakültelerde eğitim daha çok uygulamaya dayalı olacaktır. 8 dönemlik eğitimlerinin son döneminde bu öğrenciler iş yeri eğitimi alacaklardır.

Okulumuzda ayrıca 4 gün iş yeri- 1 gün okul eğitimi içeren MESEM Programı da uygulanmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.04.2015 - Güncelleme: 14.04.2023 17:18 - Görüntülenme: 22574
  Beğen | 12  kişi beğendi