T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / MALTEPE - Handan Hayrettin Yelkikanat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilişim Teknolojileri Alanı

       BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

Bilişim teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle bilişim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

Okulumuzda yer alan Bilişim Teknolojileri dalı;

YAZILIM VE PROGRAMLAMA’dır. 

 

Bilişim Bölümünden mezun olan öğrencilerin Ek Puanları ile Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları

Basım ve Yayım Teknolojileri TYT

Bilgisayar Operatörlüğü TYT

Bilgisayar Programcılığı TYT

Bilgisayar Teknolojisi TYT

Bilgi Yönetimi TYT

Bilişim Güvenliği Teknolojisi TYT

Coğrafi Bilgi Sistemleri TYT

Dijital Fabrika Teknolojileri TYT

E-Ticaret ve Pazarlama TYT

Görsel İletişim TYT

Grafik Tasarımı TYT

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü TYT

İnternet ve Ağ Teknolojileri TYT

Mobil Teknolojileri TYT

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği TYT

Sahne Işık ve Ses Teknolojileri TYT

Siber Güvenlik TYT

Web Tasarımı ve Kodlama TYT

Yeni Medya ve Gazetecilik TYT


Okulumuzda 2 tür program uygulanmaktadır.

Anadolu Meslek Programı (AMP) yerel yerleştirme ile Anadolu Teknik Programı (ATP) merkezi yerleştirme ile öğrenci almaktadır.

Anadolu Meslek Programında (AMP)

Bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında genel bilgi dersleri yer almaktadır.

Anadolu meslek programına devam eden öğrenciler 12. sınıfta seçmeli meslek dersleri ile birlikte işletmelerde meslek eğitimine devam edecektir.  Anadolu meslek programı (AMP) öğrencilerinin 12. sınıfta 3 gün işletmede beceri eğitimi gördüğü bir uygulamadır.

Anadolu Teknik Programında (ATP)

Bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri 4 yıl boyunca ağırlıklı olarak verilmektedir. Anadolu teknik programı 12. sınıfında yer alan akademik destek kapsamındaki dersler; öğrencilerin hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda ilerlemelerine imkân sağlayan derslerdir. Anadolu teknik programına devam eden öğrenciler; 12. sınıfta akademik destek dersleri kapsamında yer alan ders tablolarından birini seçecektir. Anadolu teknik programlarında 12' nci sınıfta alan ayırımı yapılmaksızın akademik destek şubeleri oluşturulur. Bu öğrenciler, seçtikleri akademik destek paketine göre gruplara ayrılır.  Anadolu teknik program (ATP) öğrencilerinin mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini ve okulda olmayan tesis, araç-gereci tanımalarını sağlamak amacıyla 40 iş günü işletmelerde uygulama eğitimi gördüğü mesleki eğitimdir.

*12. sınıfta Anadolu teknik programında akademik destek dersleri, Anadolu meslek programında ise işletmelerde mesleki eğitim ve seçmeli meslek dersleri uygulanır.

Okulumuzda sportif ve sanatsal alanlarda okul takımları ve sosyal kulüpler aracılığıyla öğrencilerimiz pek çok faaliyet göstermektedir.

Okulumuz sektör iş birlikleri ile pek çok alanda projeler yürütmektedir.

M.T.O.K. Geçiş Hakkı

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır.

Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme yalnızca ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.

M.T.O.K. uygulamasıyla bu okullara sadece ilgili mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun öğrencilerin yerleşebilmesidir. Bu sayede teknoloji fakülteleri kurularak başta mühendislik bölümleri olmak üzere meslek ve teknik lise mezunu öğrencilere daha birçok bölümün önü açılmıştır.

M.T.O.K. bölümlerine o alana giriş hakkı olan mesleki teknik eğitim öğrencileri dışında başka mesleki teknik eğitim öğrencileri ve normal lise eğitimi almış öğrenciler (Düz, Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler lisesi vb.) seçim yapamazlar, tercih yapıp M.T.O.K. bölümlerini kazansalar bile bu bölümlerde okuyamazlar.

Bu M.T.O.K. bölümlerini tercih edecek mesleki ve teknik eğitim almış öğrencilerin OBP (ortaöğretim başarı puanları) 0,12 ile çarpılır ve bunun dışında ek puan ya da ayrıcalık tanınmaz.

Bu fakültelere yerleşen öğrenciler eksik oldukları matematik ve fen dersleri için bir yıl intibak eğitimi alacaklardır.  Bu fakültelerde eğitim daha çok uygulamaya dayalı olacaktır. 8 dönemlik eğitimlerinin son döneminde bu öğrenciler iş yeri eğitimi alacaklardır.

Okulumuzda ayrıca 4 gün iş yeri- 1 gün okul eğitimi içeren MESEM Programı da uygulanmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.04.2015 - Güncelleme: 14.04.2023 17:16 - Görüntülenme: 32571
  Beğen | 80  kişi beğendi